Koolhydraatarme recepten voor tussendoortjes

Koolhydraatarme recepten voor tussendoortjes kunnen je helpen om ook tussen het ontbijt, de lunch en het avondeten makkelijk gezonder te eten en drinken. Gezonde koolhydraatarme tussendoortjes kun je misschien niet heel makkelijk vinden. Daarom helpen we je in dit artikel door je enkele tips en adviezen te geven. Zo kun jij vandaag nog aan de slag met het bereiden van koolhydraatarme tussendoortjes.

Wanneer is een recept koolhydraatarm?

We spreken van een koolhydraatarm recept als er aantoonbaar minder koolhydraten in het gerecht zitten dan in de “normale” variant. Dat houdt dan ook in dat een koolhydraatarm recept vaak onbewerkt is en er vlees, vis of ei als basis wordt gebruikt. Veel koolhydraatarme recepten zijn dan ook rijk aan eiwitten. Sausjes en suikers komen in koolhydraatarme recepten nauwelijks voor. Ten opzichte van veel andere tussendoortjes is dat dus wel een essentieel verschil, want in de meeste tussendoortjes zitten heel veel van die suikers. Ook al staat er met koeienletters “gezond tussendoortje” op de verpakking!

Gezonde tussendoortjes

Wanneer we gezonde tussendoortjes denken te eten en te drinken, doen we dat dus vaak niet. Dat komt omdat we alles maar voor lief nemen. Maar de gezonde repen die we als tussendoortje kunnen eten en die zogenaamd vol met fruit en vruchten zitten, zitten ook vol met suikers. Hoe anders komt dat gezonde tussendoortjes aan zo’n lekkere zoete smaak, denk je?
Het is dus zaak om te gaan zoeken naar gezonde alternatieven voor die tussendoortjes. Koolhydraatarme tussendoortjes zijn te verdelen in vier categorieën: salades, soepen, lekkernijen en groene smoothies.

Koolhydraatarme salades

Een salade op basis van koolhydraatarme producten is een prima tussendoortje. Wat dacht je van een salade met veel groen en stukjes ei en noten en zaden? Natuurlijk de noten en zaden die jij lekker vindt. De aanwezigheid van ei in die producten zal de salade goed vullen. Je zal geen honger meer hebben na het even van een goed gevulde koolhydraatarme salade. Voor de variatie kun je er ook reepjes kip, ham of vis doorheen doen. Maar net hoe jij wil variëren en wat voor jou lekker is.
Koolhydraatarme soepen

Eens in de week een soepje bereiden waar je de rest van de week tussendoortjes uit kunt halen is voor veel mensen de ideale oplossing. Soep laat zich prima invriezen en is – behalve in de zomermaanden – goed te bewaren. Je kunt koolhydraatarme soepen maken op basis van water met veel groenten. Ook hier kunnen vlees en vis aan worden toegevoegd en hetzelfde geldt voor noten en zaden. Er zijn talloze koolhydraatarme recepten voor soepen op het internet te vinden. Sommige soepen kun je ook koud heerlijk nuttigen.

Koolhydraatarme lekkernijen

Natuurlijk wil je ook wel eens wat lekkers voor tussendoor. Een handje noten en zaden kan dan ook prima dienen als tussendoortje. Maar tevens een spies met fruit, zoals banaan, een paar druiven, sinaasappel en aardbeien doet het goed. Dit zijn lekkere producten die van zichzelf gezoet zijn. Anders dan vaak wordt beweerd zijn de suikers in fruit geen ongezonde koolhydraten. Deze zijn natuurlijk en zorgen dan ook op een natuurlijke wijze voor meer smaak.

Groene smoothies

Een andere categorie van koolhydraatarme tussendoortjes zijn de groene smoothies. Deze worden doorgaans gemaakt op basis van groenten en fruit en water en kunnen heel goed vullen. Je krijgt in één keer namelijk de volledige hoeveelheid groenten en fruit voor een dag binnen. Smoothies kun je eindeloos variëren. Er zijn diverse receptenboeken voor aan te schaffen, maar ook op de meeste websites kun je wel terecht. Noten en zaden zijn ook aan groene smoothies een verantwoorde, gezonde en lekkere toevoeging. Fruit als citroen haalt de bittere smaak van groenten (spinazie, broccoli en bloemkool) vaak wat meer uit een gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *